Μυκητιάσεις

Η μυκητίαση είναι μια λοίμωξη που οφείλεται σε μύκητες και προσβάλλουν το δέρμα, τις τρίχες και τα νύχια. Η μετάδοση από μολυσμένο κατοικίδιο ζώο είναι πιο συχνή και με πιο έντονη κλινική συμπτωματολογία από τη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων. Ανάλογα με την περιοχή προσβολής προκαλείται και η αντίστοιχη κλινική εικόνα. Ο συνδυασμός της κλινικής εικόνας και της καλλιέργειας για μύκητες από την βλάβη θέτει την σωστή διάγνωση.

ΓΕΝΙΚΑ

Σε προσβολή του σώματος, περιλαμβανομένου του κορμού, άκρων και βουβωνικής περιοχής, παρατηρούνται δακτυλιοειδείς ερυθρές βλάβες με ήπια απολέπιση και κνησμό. Χαρακτηριστική και ιδιαίτερα γνωστή είναι η περίπτωση της ποικιλόχροης πιτυρίασης που προκαλεί τις κηλίδες στον κορμό (συνήθως στην πλάτη) διαφορετικού χρώματος από το γύρω δέρμα.

Η προσβολή των τριχών από τους μύκητες έχει σαν αποτέλεσμα την απώλειά τους τοπικά. Η απώλεια αυτή είναι παροδική και επανεκφύονται οι τρίχες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Η μυκητίαση του τριχωτού παρατηρείται κυρίως κατά την παιδική ηλικία, ενώ η μυκητίαση του υπολοίπου σώματος αφορά τους ενήλικες Τα νύχια προσβάλλονται αρκετά συχνά, και ιδιαίτερα των ποδιών.

Είναι δυνατό να συνυπάρχει και μυκητίαση των μεσοδακτυλίων πτυχών των άκρων ποδών, γνωστή πάθηση και ως “athlete’s foot”. Σε αυτές τις περιπτώσεις μεγάλη σημασία έχει η υγρασία των άκρων ποδών λόγω ακατάλληλων υποδημάτων, hobby όπως το κολυμβητήριο, αλλά και παθολογικών παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο προσβεβλημένοι όνυχες έχουν διαταραχή της υφής τους, είναι πεπαχυσμένοι και φέρουν άλλο χρώμα από τα λοιπά νύχια. Είναι συχνή η προσβολή περισσοτέρων του ενός νυχιού. Πολλές φορές πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί και από προσβολή του όνυχα από ψωρίαση.

Η μυκητίαση θεραπεύεται με τη χρήση τοπικών και συστηματικών σκευασμάτων. Ιδιαίτερα επίμονες και χρονοβόρες στη θεραπεία τους είναι οι ονυχομυκητιάσεις των άκρων ποδών που απαιτούν αγωγή τόσο τοπική, όσο και συστηματική για 3 με 6 μήνες.

ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ;

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία των μυκήτων των ποδιών, αφού τις περισσότερες φορές επανεμφανίζονται.

Ναι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επαναμόλυνση.

Αλλά γιατί;

Γιατί οι περισσότεροι πάσχοντες δεν ολοκληρώνουν την θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού και δεν λαμβάνουν επαρκή προληπτικά μέτρα υγιεινής.

Μην ξεχνάτε: Οι μύκητες δεν εξαφανίζονται αμέσως, μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Μπορεί να μείνουν σε αδρανή φάση και στη πρώτη ευκαιρία να ενεργοποιηθούν!