Έκζεμα

Το έκζεμα, ή διαφορετικά ατοπική δερματίτιδα, είναι μια αρκετά συχνή δερματολογική πάθηση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ξηρό, ερυθρό και κνησμώδες δέρμα που μπορεί να επιπλακεί με λοιμώξεις ή και σε χρόνιες καταστάσεις να εμφανίζεται πεπαχυσμένο. Συχνά συνδυάζεται με επιπεφυκίτιδα και άσθμα, αποτελώντας την χαρακτηριστική τριάδα της ατοπίας.

ΓΕΝΙΚΑ

Το έκζεμα έχει κληρονομική προδιάθεση. Μπορεί να εμφανιστεί από την βρεφική ηλικία και σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, μέχρι και την ενήλικο ζωή. Βέβαια, μέχρι και την παιδική ηλικία η εμφάνισή του είναι πιο έντονη και δικαιολογείται από το ότι δεν έχει ωριμάσει πλήρως το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η θεραπεία του έχει σαν στόχο τη διατήρησή του σε ύφεση και περιλαμβάνει την πρόληψη και αντιμετώπιση. Η εντατική ενυδάτωση και αποφυγή των κοινών αλλεργιογόνων, όπως είναι η οικιακή σκόνη, τα λούτρινα παιχνίδια, αποτελούν την πρόληψη. Η αντιμετώπιση εφαρμόζεται όταν υπάρχουν κλινικά σημεία εκζέματος και περιλαμβάνουν τα ανωτέρω σε συνδυασμό με χρήση τοπικών σκευασμάτων κορτιζόνης στην πάσχουσα περιοχή παράλληλα με λήψη αντισταμινικών. Όταν παρέλθει η οξεία φάση της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί η κατάσταση να διατηρηθεί σε ύφεση με την χρήση επίσης τοπικών σκευασμάτων αναστολέων της καλσινευρίνης και ενυδατικών κρεμών.

Παρά το γεγονός ότι το έκζεμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται επιμελώς η θεραπεία μιας και με την λύση συνεχείας του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή δημιουργείται πύλη εισόδου για πολλά κοινά μικρόβια, όπως είναι ο σταφυλόκκοκος και ο απλός έρπης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΞΗΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΣΑ ΣΑΣ ΑΝ ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΕΚΖΕΜΑ

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα, την πιο κοινή μορφή εκζέματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κύριοι λόγοι είναι γενετικοί & περιβαλλοντικοί . Μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εμπλέκεται, δημιουργώντας φλεγμονή στο δέρμα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμία μόλυνση για την εμφάνισή της.

Οι συναισθηματικές διαταραχές ΔΕΝ προκαλούν έκζεμα αλλά το ΑΓΧΟΣ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Η φροντίδα για την ξηρή επιδερμίδα:

Ακόμα και όταν το έκζεμα υποχωρεί, το ξηρό δέρμα παραμένει. Ενυδατώνουν το δέρμα με ημερήσια λουτρά με ζεστό νερό. Στεγνώνουμε το δέρμα “ταμποναριστά” & απλώνουμε αμέσως πλούσια ποσότητα ενυδατικής κρέμας (κρέμα όχι lotion). Εφαρμόζουμε moisturizers όλη την ημέρα και να χρησιμοποιούμε μόνο ήπια σαπούνια ή καθαριστικά. Ψάξτε για fragrance-free προϊόντα για να βοηθήσετε να αποτραπεί οιαδήποτε αντίδραση. Και Θυμηθείτε: «άοσμο»/”unscented” δεν σημαίνει χωρίς άρωμα μα είναι εκείνο το προϊόν που περιέχει ένα άλλο συστατικό για να καλυφθεί το άρωμα.