Αφροδίσια Νοσήματα

οξυτενη κονδυλωματα

ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα οξυτενή κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma virus HPV) και είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Αφορούν σε ασυμπτωματικές κλινικά βλάβες, που γίνονται ορατές, όχι πάντα με γυμνό μάτι, σαν μικρές “ελίτσες” ή “κουνουπίδι”.

 

Έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 100 γονότυποι του ιού, οι οποίοι κατατάσσονται με βάση τη διαφορετικότητα στο DNA τους και χωρίζονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.

Για το 90% των κονδυλωμάτων ευθύνονται χαμηλού κινδύνου γονότυποι, ο HPV-6 και ο HPV-11. Οι υψηλού κινδύνου γονότυποι αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και του καρκίνου του πρωκτού και του πέους. Δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί θα εμφανίσουν καρκίνο αλλά η παρακολούθηση είναι αναγκαία λόγω του υψηλού ρίσκου. Τα καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα αλλά δυσπλασία, η οποία είναι μια προκαρκινική βλάβη.

Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης της HPV λοίμωξης είναι η σεξουαλική επαφή. Σίγουρα η χρήση του προφυλακτικού μειώνει σημαντικά την μετάδοση, όχι όμως 100% αφού αυτή μπορεί να προκληθεί και μόνο με την άμεση επαφή του δέρματος και της ανταλλαγή υγρών. Για να εκδηλωθεί η νόσος χρειάζονται κάποιες εβδομάδες ή και 8 μήνες και περισσότεροι ενώ παράλληλα υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που αν και έχει μολυνθεί, δεν εμφανίζει την πάθηση κλινικά. Ως φορείς, δεν είναι μεταδοτικοί. 

Γενικά συμπτώματα

  • Συνήθως αλλά όχι πάντα, εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. 
  •  Αλλοιώσεις του δέρματος που μοιάζουν με τις ελιές ή σαν «κουνουπίδι». 
  • Επίπεδες ή προεξέχουν από το δέρμα
  • Χρώμα από ροδαλό, άσπρο, καφέ έως και μαύρο. 
  • Δεν προκαλούν καμία ενόχληση 
  • Σπανίως προκαλούν αίσθημα κνησμού ή τσούξιμο στην περιοχή που εμφανίζονται.

Στον άνδρα: 

Περιοχές εμφάνισης των κονδυλωμάτων κατά μήκος του πέους, στη βάλανο, στο όσχεο, κάτω κοιλιακή χώρα, μηροβουβωνικές περιοχές και εσωτερικά στην ουρήθρα και στον πρωκτό

Προληπτική εξέταση για να δουν οι άνδρες αν είναι φορείς σε περίπτωση απουσίας εξωτερικής αλλοίωσης, δυστυχώς δεν υπάρχει.

Στην γυναίκα:

Περιοχές εμφάνισης των κονδυλωμάτων στα έσω ή έξω χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα, εφηβαίο, στο περίνεο και την περιπρωκτική περιοχή. Υπάρχουν κονδυλώματα και εσωτερικά στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας και μέσα στον πρωκτικό σωλήνα τα οποία εντοπίζονται μόνο από το γιατρό δερματολόγο και γυναικολόγο. Εξαιρετικά σπάνια εμφανίζονται  στην στοματική κοιλότητα ή στις γωνίες των χειλιών

Κλείστε ραντεβού για μια δωρεάν κλινική εξέταση από την Δρ. Αλμπανοπούλου.

Προληπτική εξέταση αποτελεί το τεστ Παπανικολάου που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο πραγματοποιείται κολποσκόπηση και εξέταση τυποποίησης.

Πώς θεραπεύουμε τα κονδυλώματα;

Στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσουμε να είμαστε μεταδοτικοί. Δεν μπορούμε δυστυχώς να απαλλαγούμε μόνιμα από τον ιό.

Με laser:   Με τοπική αναισθησία και με μία συνεδρία, έχουμε άριστα αποτελέσματα και ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής. 

Με κρυοπηξία – Χωρίς αναισθησία και συνήθως σε περισσότερες από μία συνεδρίες. 

Με χειρουργική αφαίρεση – Σε περιπτώσεις που το κονδύλωμα είναι μεγάλο σε μέγεθος και κρίνεται πως πρέπει να σταλεί για βιοψία (ιστολογική εξέταση) 

Με την κλασική διαθερμία, δηλαδή καυτηριασμό.  

Πώς να αποφύγουμε την υποτροπή

  • Με το τρίπτυχο της σωστής ενημέρωσης, υπομονής και παρακολούθησης. 
  • Με συχνή αυτοεξέταση από τον ασθενή για τον εντοπισμό νέων βλαβών. 
  • Με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διακόψτε το κάπνισμα.

Μην υποτιμάτε τον 8ωρό ύπνο.

Φροντίστε την διαχείριση του άγχους σας, σοβαρά.

Σωστή διατροφή και άσκηση, κάτι που πρέπει ούτως ή άλλως να υιοθετήσετε σαν το βασικό σας lifestyle.

  Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για τουλάχιστον 8 μήνες μετά την θεραπεία σας.  Ασφαλείς και μη μεταδοτικοί είστε αν δεν εμφανίσετε βλάβες για τους επόμενους 8 μήνες.

  Μην δημιουργείτε άθελά σας μικροτραυματισμούς με ξύρισμα της περιοχής των έξω γεννητικών οργάνων. Προτιμήστε πάντα laser.

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

κλινικη
δερματολογια

Η κλινική δερματολογία είναι ένας κλάδος της σύγχρονης δερματολογίας, με πεδίο ενασχόλησης τις δερματολογικές παθήσεις.

παιδικη
δερματολογια

Η παιδική δερματολογία αφορά άτομα μέχρι 14 ετών. Το παιδικό, όπως και το εφηβικό δέρμα είναι ευαίσθητο και χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης.

αφροδισια
νοσηματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), αλλιώς αφροδίσια νοσήματα είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

΄Έχετε απορίες; Ρωτήστε την Ιατρική μας ομάδα. 
BEAUTY IS NOT A SECRET

Δρ Αγνή Αλμπανοπούλου MD MsD, είναι Δερματολόγος Αφροδισιολόγος.
Η κλινική μας προσφέρει υπηρεσίες Αισθητικής Δερματολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση:
Υψηλάντου 49-51, Κολωνάκι, 11521

Email: info@skinmedicalsecrets.com

Τηλέφωνο: +30 2107210636

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00

© Copyright 2022 The Vibes
Paste your AdWords Remarketing code here