Αφαιρεση Σπιλων
Οι σπίλοι ή αλλιώς ελιές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία στην έκφρασή τους. Αποτελούν ουσιαστικά ένα άθροισμα φυσιολογικών κυττάρων διαφορετικό στην μορφολογία από την γύρω περιοχή, που όμως αναπτύσσονται αρμονικά μαζί της.
Η εμφάνισή τους μπορεί να γίνει από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι και την ηλικία των περίπου 30-35 ετών. Στην παιδική ηλικία ο ρυθμός αύξησης του μεγέθους τους συμβαδίζει με την σωματική τους ανάπτυξη. Στην ενήλικη ζωή δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση ενός νέου σπίλου, παρότι, όπως όμως είπαμε, μπορεί να είναι φυσιολογικό.
Συνήθως οι σπίλοι που κινητοποιούν την προσοχή μας είναι αυτοί που παρουσιάζουν
μεγάλο μέγεθος
και ή πολύ έντονο σκούρο χρώμα.
Στην πραγματικότητα, ιατρική παρακολούθηση θα πρέπει να έχουν οι μελαγχρωματικοί σπίλοι (δηλαδή καφέ χρώματος) που αλλάζουν χρώμα, σχήμα και μέγεθος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί πολλαπλά εγκαύματα από την παιδική ηλικία, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας μελανώματος. Επίσης, το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος είναι μια σημαντική πληροφορία που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
Η έγκαιρη διάγνωση μελανώματος και η αφαίρεση της βλάβης είναι σωτήρια. Βέβαια, για τα επόμενη έτη συνίσταται παρακολούθηση καθώς πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα υποτροπής ή εμφάνισης νέας κακοήθους βλάβης.
Καλό θα ήταν την επικινδυνότητα κάθε σπίλου να την κρίνει ο θεράπων ιατρός, ώστε να μην αφαιρούνται άσκοπα καλοήθεις δομές του δέρματος και να διαταράσσεται η ψυχική ισορροπία του ατόμου και η αισθητική του δέρματος. Ίσως η πρόληψη με την χρήση του αντηλιακού, η κυκλοφορία κατά τις ώρες μειωμένης επικινδυνότητας από την ηλιακή ακτινοβολία και η ετήσια επίσκεψη σε δερματολόγο να αρκούν από την πλευρά των ασθενών στην προσωπική τους θέση για την αντιμετώπιση του μελανώματος.
Κατά την επίσκεψή σας στο Skin Medical Secrets θα πραγματοποιηθεί η σωστή εξέταση για την διάγνωση των ύποπτων σπίλων – ελιών με την βοήθεια μεθόδων όπως είναι η δερματοσκόπηση, η χαρτογράφηση σπίλων και η βιοψία σπίλου αν αυτός κριθεί πως πρέπει να αφαιρεθεί.
Οι σπίλοι αφαιρούνται κατά κύριο λόγο για προληπτικούς λόγους αλλά και αισθητικούς κάποιες φορές.
Μέθοδοι αφαίρεσης:
Αφαίρεση σπίλου με laser
Πραγματοποιείται με laser εξάχνωσης Co2 αν πρόκειται σίγουρα για καλοήθη βλάβη και η δημιουργία ουλή στο σημείο που βρισκόταν ο σπίλος είναι απίθανη. Επιλέγεται σπάνια σαν μέθοδος.
Αφαίρεση σπίλου κατ’ εφαπτομένη
Η αφαίρεση σπίλου γίνεται με λεπίδα και τοπική αναισθησία και ο σπίλος αποστέλλεται για βιοψία.
Εκτομή σπίλου χειρουργικά
Σε περιπτώσεις υποψίας κακοήθειας ή σε περιπτώσεις που ο σπίλος είναι επίπεδος με τοπική αναισθησία ο γιατρός προχωράει στην χειρουργική εκτομή σπίλου μαζί με τα όρια αυτού περιμετρικά – όρια επί υγιούς ιστού- ώστε να αποσταλεί για βιοψία. Τα ράμματα από την εκτομή αφαορούνται σε περίπου 10 ημέρες.
Κλείστε ραντεβού για μια δωρεάν κλινική εξέταση από την Δρ. Αλμπανοπούλου.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Μήπως δεν πρέπει να πειράζουμε τις ελιές;
Τελείως λανθασμένη, ιατρικά, αντίληψη του παρελθόντος, που όμως την ακούμε ακόμα και σήμερα από την μη σωστή ενημέρωση. Όταν γίνεται αφαίρεση του σπίλου, δεν υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση μελανώματος στο σημείο καθώς γίνεται αφαίρεση και των ορίων του σπίλου και των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος πάνω στο οποίο υπήρχε κατά την εκτομή.
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τρέξω στον γιατρό μου;
Νομίζω ότι έχω σπίλους στα γεννητικά όργανα. Να ανησυχήσω;
Υπάρχει περίπτωση να μην είναι ελιές. Η σωστή εξέταση & διάγνωση από το δερματολόγο σας είναι απαραίτητη και θα σας δώσει τις απαντήσεις. Διότι, οι δυσπλαστικοί σπίλοι στα γεννητικά όργανα, μπορεί να μοιάζουν με τα κονδυλώματα, δηλαδή βλάβες που προκαλούνται από τον ιό HPV, το γνωστό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νοσήμα.
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
δερματολογια
Η κλινική δερματολογία είναι ένας κλάδος της σύγχρονης δερματολογίας, με πεδίο ενασχόλησης τις δερματολογικές παθήσεις.
δερματολογια
Η παιδική δερματολογία αφορά άτομα μέχρι 14 ετών. Το παιδικό, όπως και το εφηβικό δέρμα είναι ευαίσθητο και χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης.
νοσηματα
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), αλλιώς αφροδίσια νοσήματα είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.