Αφαίρεση Σπίλων

Οι σπίλοι ή αλλιώς ελιές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία στην έκφρασή τους. Αποτελούν ουσιαστικά ένα άθροισμα φυσιολογικών κυττάρων διαφορετικό στην μορφολογία από την γύρω περιοχή, που όμως αναπτύσσονται αρμονικά μαζί της.

ΓΕΝΙΚΑ

Η εμφάνισή τους μπορεί να γίνει από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι και την ηλικία των περίπου 30-35 ετών. Στην παιδική ηλικία ο ρυθμός αύξησης του μεγέθους τους συμβαδίζει με την σωματική τους ανάπτυξη. Στην ενήλικο ζωή δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση ενός νέου σπίλου, παρότι όπως όμως είπαμε μπορεί να είναι φυσιολογικό.

Συνήθως οι σπίλοι που κινητοποιούν την προσοχή μας είναι αυτοί που παρουσιάζουν μεγάλο μέγεθος και ή πολύ έντονο σκούρο χρώμα. Στην πραγματικότητα, ιατρική παρακολούθηση θα πρέπει να έχουν οι μελαγχρωματικοί σπίλοι (δηλαδή καφέ χρώματος) που αλλάζουν χρώμα, σχήμα και μέγεθος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί πολλαπλά εγκαύματα από την παιδική ηλικία, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας μελανώματος. Επίσης, το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος είναι μια σημαντική πληροφορία που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Η έγκαιρη διάγνωση μελανώματος και η αφαίρεση της βλάβης είναι σωτήρια. Βέβαια, για τα επόμενη έτη συνίσταται παρακολούθηση καθώς πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα υποτροπής ή εμφάνισης νέας κακοήθους βλάβης.

Καλό θα ήταν την επικινδυνότητα κάθε σπίλου να την κρίνει ο θεράπων ιατρός, ώστε να μην αφαιρούνται άσκοπα καλοήθεις δομές του δέρματος και να διαταράσσεται η ψυχική ισορροπία του ατόμου και η αισθητική του δέρματος. Ίσως η πρόληψη με την χρήση του αντηλιακού, η κυκλοφορία κατά τις ώρες μειωμένης επικινδυνότητας από την ηλιακή ακτινοβολία και η ετήσια επίσκεψη σε δερματολόγο να ακούν από την πλευρά των ασθενών στην προσωπική τους θέση για την αντιμετώπιση του μελανώματος.

ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ;

“Δεν πρέπει να πειράζουμε τις ελιές.”

Τελείως λανθασμένη, ιατρικά, αντίληψη του παρελθόντος, που όμως την ακούμε ακόμα και σήμερα από την μη σωστή ενημέρωση. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε το ρητό αυτό να έλεγε: μην τις πειράζετε, ελέγξτε & αφαιρέστε στον Ιατρό!