Αφροδίσια Νοσήματα

Τα αφροδίσια νοσήματα περιλαμβάνουν όλες τις παθήσεις οι οποίες οφείλονται στην μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων κατά την σεξουαλική επαφή.

ΓΕΝΙΚΑ

Πλέον η έναρξη της σεξουαλικής ζωής ξεκινάει σε πιο πρώιμη ηλικία και επομένως είναι συχνή η εμφάνιση των νοσημάτων αυτών ακόμη και σε μετεφηβικά άτομα. Το συνηθέστερο νόσημα για το οποίο προσέρχονται στον δερματολόγο είναι τα κονδυλώματα. Αυτά οφείλονται στον ιό HPV και εμφανίζονται ως μικρές βλατίδες στο χρώμα του δέρματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η μετάδοσή τους γίνεται κατά την τριβή δέρματος με δέρμα, αλλά μπορεί να γίνει και διασπορά κατά π.χ. το ξύρισμα της περιοχής, επειδή ακριβώς δημιουργείται μικροτραυματισμός και λύση της συνεχείας του δέρματος. Η επιμονή για θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται ουσιαστικά για να αποφευχθεί η πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθων βλαβών του επιθηλίου του δέρματος. Οι κακοήθεις βλάβες αυτές είναι σπάνιες και οφείλονται σε περιορισμένο αριθμό υποτύπων του HPV, για τους οποίους πλέον σήμερα υπάρχει εμβόλιο.

Ένα αδελφό αφροδίσιο νόσημα αποτελεί η μολυσματική τέρμινθος, που και αυτή οφείλεται σε ιό. Τη συναντάμε και στην παιδική ηλικία συχνά, χωρίς να υπάρχει υποψία για ασέλγεια, εκτός και αν εντοπιστεί σε περιοχή του περιναίου. Η θεραπεία είναι απλή και δεν απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Τέλος, ένα άλλο συχνό ιογενές νόσημα είναι ο απλός έρπης των γεννητικών οργάνων που συχνά είναι βασανιστικό και επώδυνο. Η κλινική του εικόνα είναι πιο έντονη κατά την πρώτη του εμφάνιση, αλλά συχνά υπάρχουν υποτροπές που είναι εξίσου βασανιστικές. Η θεραπεία βασίζεται στη λήψη αντιικών φαρμάκων. Σε περίπτωση συχνών υποτροπών συνίσταται λήψη κατασταλτικής αγωγής για μεγάλο χρονικό διάστημα και έλεγχο της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση εγκυμοσύνης, ανάλογα βέβαια και με το τρίμηνο κύησης.

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο ένα γνωστό νόσημα, η σύφιλη. Η σύφιλη αποτελεί τον μεγαλύτερο μίμο της δερματολογίας, καθώς μπορεί να μιμηθεί τα περισσότερα δερματολογικά νοσήματα. Γι αυτό τον λόγο πολλές φορές καθυστερεί να γίνει η σωστή διάγνωση. Η θεραπεία γίνεται και μετά από εργαστηριακή επιβεβαίωση και έγκειται στη χρήση Πενικιλίνης.

Επίσης, στα αφροδίσια νοσήματα ανήκει και η γονόρροια. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της έντονης δυσουρίας και της πρωινής σταγόνας εκροής πύου από την ουρήθρα. Και σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία γίνεται με λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Συνήθως, στην περίπτωση της γονόρροιας γίνεται θεραπεία και για χλαμύδια, εφόσον πολύ συχνά συνυπάρχουν.

Γενικότερα, επειδή ακριβώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εμφανίζονται σε σεξουαλικά ενεργά άτομα, είναι συνετό και συστήνεται κατά την ανεύρεση ενός από αυτά να γίνεται κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων και το AIDS.

ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ;

“Σε μια μονογαμική σχέση μια HPV διάγνωση σημαίνει πάντα απιστία!”

Αυτός ο μύθος είναι υπεύθυνος για πολύ θυμό & σύγχυση. Έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε λάθος συμπεράσματα και τραγικές συνέπειες, μόνο και μόνο επειδή δεν λαμβάνει υπόψη του το πιο μυστηριώδες στοιχείο του HPV: την ικανότητά του να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό.

Σε μια μονογαμική σχέση λοιπόν, όπως και σε ένα one-night stand, μια HPV διάγνωση σημαίνει μόνο το ότι μολύνθηκε κατά την διάρκεια της σεξουαλικής του ζωής γενικά. (πρόσφατα ή πολύ παλιά).