Ακμή

Η ακμή είναι μια ιδιαίτερα συνηθισμένη κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες ανοικτούς και κλειστούς (μπιμπίκια) και φλυκταινίδια (σπυράκια). Συνήθως πρωτοεμφανίζεται κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και αργότερα στην ενήλικο ζωή, ακόμη και σε εξάρσεις.

ΓΕΝΙΚΑ

Οι περιοχές που προσβάλλονται είναι κυρίως το πρόσωπο, η ράχη, αλλά και η προστερνική περιοχή. Παρ’ ότι η ακμή δεν απειλεί την σωματική ακεραιότητα του ατόμου, είναι δυνατό να υπάρξει ψυχολογική επιβάρυνση λόγω των έντονων στοιχείων της ακμής ή και των ουλών που εγκαταλείπει σε σημεία ορατά, όπως το πρόσωπο. Μπορεί να θεραπευτεί η ακμή; Ευτυχώς με την επιστημονική πρόοδο, υπάρχει πλέον ποικιλία “όπλων” κατά της ακμής. Ανάλογα με το είδος της και το ορμονικό και γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν τόσο τοπικά, όσο και συστηματικά σκευάσματα (αντιβίωση, αντισυλληπτικά και παράγωγα της Βιταμίνης Α) μόνα τους ή και σε συνδυασμούς.

Επιπλέον, η αισθητική αποκατάσταση των δυσχρωμιών και των ουλών της ακμής γίνεται με την χρήση χημικού Peeling και Laser. Και οι δύο αυτές μέθοδοι στοχεύουν στην ομοιογένεια της υφής του δέρματος και την εξάλειψη των εμφανών ουλών. Η επιλογή της θεραπείας γίνεται από τον Δερματολόγο και εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος της ακμής, τον τύπο του δέρματος και την ηλιοφάνεια.

ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ;

Tα “σπυράκια” υποδεικνύουν την ύπαρξη ακμής.

Αλήθεια: Τα κόκκινα στίγματα είναι το βασικό σύμπτωμα της ακμής αλλά όχι μόνο της ακμής. Μπορεί να υποδεικνύουν ροδόχρου νόσο, μια άλλη δερματική πάθηση που προκαλεί έντονο κοκκίνισμα και στίγματα σε όλο το πρόσωπο.