Παιδοδερματολόγος

Πολλές φορές ακούγεται η άποψη πως η αντιμετώπιση του παιδιού ως πάσχοντα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των ενηλίκων. Άλλες φορές πάλι, απαντάται ακριβώς η αντίθετη άποψη. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι πως το παιδί είναι ένας ανώριμος οργανισμός που χρειάζεται χρόνο και αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον για να ολοκληρωθεί η ενηλικίωσή του. Το ίδιο ισχύει για όλα τα συστήματα του οργανισμού του παιδιού, αλλά και για τα δέρμα του.

Η σταδιακή αυτή ωρίμανση του δέρματος είναι υπεύθυνη για την τροποποίηση των εκδηλώσεων των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Στον ίδιο λόγο οφείλεται επίσης και η πιθανή εξάλειψη των στοιχείων της πάθησης που ταλαιπωρούσαν το παιδί.

Ένα άλλο ερώτημα που συχνά προκύπτει είναι σχετικά με την σπουδαιότητα ενός συμπτώματος ή «σημαδιού» στο παιδί. Είναι σημαντικό από τη δερματολογική εξέταση να αποκλεισθεί ή να τεθεί το ερώτημα ύπαρξης σοβαρού νοσήματος από το οποίο πάσχει και αν μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Είτε διερευνητική, είτε καθησυχαστική για τους γονείς, η παρουσία του παιδοδερματολόγου είναι ουσιαστική κατά την ανατροφή του παιδιού.