Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μία κοινή δερματολογική πάθηση που αφορά στο 2% του γενικού πληθυσμού. Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική. Εκτός από την κληρονομική προδιάθεση με τη συμμετοχή πολλών γονιδίων, παρατηρείται και εμπλοκή εξωτερικών παραγόντων όπως τραύμα, φαρμακευτική αγωγή και λοιμώξεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σταγονοειδούς ψωρίασης μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά κυρίως.

ΓΕΝΙΚΑ

Εμφανίζεται ως ερυθηματώδεις πλάκες με λευκό παχύ λέπι σε κορμό και άκρα, κυρίως σε αγκώνες, γόνατα και μέση. Ιδιαίτερα συχνή είναι η εμφάνισή της στο τριχωτό της κεφαλής. Συχνά δύναται να συνοδεύεται από κνησμό. Επίσης η ψωρίαση προσβάλει και τα νύχια χεριών και ποδών προκαλώντας έτσι λειτουργικό και αισθητικό πρόβλημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνιστάται η καλλιέργεια ονύχων για μύκητες ώστε να αποκλεισθεί η επιλοίμωξη από αυτούς. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η προσβολή των ονύχων μπορεί να συνυπάρχει με αρθρίτιδα, γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα.

Η πάθηση αυτή δεν εξαλείφεται, αλλά διατηρείται σε ύφεση με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τοπική ή συστηματική ανάλογα με την κλινική εικόνα, αλλά και την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους, χρήσης αλκοόλ και καπνού.

Παράγοντες που επιδεινώνουν την ψωρίαση αποτελούν το άγχος, το τραύμα όπως π.χ. το ηλιακό έγκαυμα ή η τριβή από στενά ρούχα. Αντιθέτως, η συνεχής χρήση ενυδατικών προϊόντων και η συνετή ηλιοέκθεση συντελούν στη βελτίωση της εικόνας της ψωρίασης.

ΜΥΘΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ;

“Όλοι μαζί παρέα, και ο ψωριάρης χώρια…”

Την ξέρετε την παροιμία, αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι αναφέρεται στην ψώρα και όχι στην Ψωρίαση, όπως πολλοί μας ρωτούν σχετικά με την μεταδοτικότητά της.

Τι είναι η ψώρα?

Είναι μια παρασιτική δερματοπάθεια, με χαρακτηριστικό τον επίμονο και έντονο κνησμό που οφείλεται στο άκαρι της ψώρας. Μεταδίδεται με τη στενή επαφή του δέρματος και πιο σπάνια με τη χρήση κοινών κλινοσκεπασμάτων και χειροπετσετών αλλά και από πάσχοντα από ψώρα ζώα.

Τι είναι η Ψωρίαση?

Είναι μια αρκετά διαδεδομένη πάθηση που δεν εξαλείφεται αλλά διατηρείται σε ύφεση.Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική. Εκτός από την κληρονομική προδιάθεση με τη συμμετοχή πολλών γονιδίων, παρατηρείται και εμπλοκή εξωτερικών παραγόντων όπως τραύμα, φαρμακευτική αγωγή και λοιμώξεις.Παράγοντες που επιδεινώνουν την ψωρίαση αποτελούν το άγχος, το τραύμα όπως π.χ. το ηλιακό έγκαυμα ή η τριβή από στενά ρούχα. Αντιθέτως, η συνεχής χρήση ενυδατικών προϊόντων και η συνετή ηλιοέκθεση συντελούν στη βελτίωση της εικόνας της ψωρίασης.

ΔΕΝ είναι μεταδοτική!