Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση αποτελεί την απώλεια των τριχών οποιασδήποτε αιτιολογίας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και πιο συχνή είναι στους ενήλικες.

ΓΕΝΙΚΑ

Στην παιδική ηλικία η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε αναιμία, σε συγγενείς διαταραχές της δομής της τρίχας, σε μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής, αλλά και σε γυροειδή αλωπεκία. Η αντιμετώπιση γίνεται μετά από την κλινική εικόνα και τον αντίστοιχο εργαστηριακό έλεγχο ανάλογα με την κλινική συμπτωματολογία.

Στους ενήλικες η αιτιολογία είναι όπως και των παιδιών. Επιπρόσθετα, η κακοποίηση των τριχών κατά την περιποίησή τους, η θυροειδοπάθεια, η λοχεία και τα λοιπά νοσήματα εσωτερικής παθολογίας αποτελούν λόγους για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση. Επίσης, η ανδρογεννητική αλωπεκία που εμφανίζεται τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, αλλά με διαφορετική κλινική εικόνα. Η θεραπεία έγκειται στην εξάλειψη των πιθανών υπευθύνων παραγόντων και στην επανέναρξη του κύκλου ζωής των τριχών με χρήση τοπικών σκευασμάτων μινοξιδίλης και αυτόλογης μεσοθεραπείας.

Μετά το πέρας της θεραπείας στις ανωτέρω περιπτώσεις παρατηρείται επανέκφυση των τριχών. Σε περιπτώσεις όμως όπως ο ερυθηματώδης λύκος ή παραμελημένες περιπτώσεις τριχόπτωσης η επανέκφυση ίσως να μην παρατηρηθεί καθώς στη θέση των θυλάκων των τριχών αναπτύσσεται ουλώδης ιστός.

Για αυτό τον λόγο η τριχόπτωση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την εμφάνισή της, ώστε να διατηρηθεί η τριχοφυΐα που προϋπήρχε.