Η σημασία και η σπουδαιότητα των ορίων. Μήπως λες πάντα ‘Ναι;’

Από την NLP Life Coach Πέγκυ Μουζάκη.

Τα όρια μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε εσωτερικά και αφορούν την σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό και εξωτερικά και αφορούν όλων των ειδών τις σχέσεις μας (Οικογενειακές, Φιλικές, Ερωτικές κ.λ.π.).

Βασική προϋπόθεση για τον ορισμό αυτών είναι η γνώση και αποδοχή των δυνάμεων μας, των δυνατοτήτων μας και  των αξιών μας πρώτα από εμάς τους ίδιους και κατόπιν  έπεται με υπευθυνότητα η συνειδητή τοποθέτησή μας στο εξωτερικό μας  περιβάλλον.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

  • Περιορισμός του συναισθήματος του «Θυμού».

Καθημερινή έκφραση «Με έβγαλε από τα όριά μου..»..

Έθεσες όρια;

Τα έθεσες με τρόπο κατανοητό;

Φρόντισες να επιβεβαιώσεις ότι έγινε αντιληπτό από την άλλη πλευρά;

Με λίγα λόγια πως είναι δυνατόν να περιμένουμε από τον οποιονδήποτε άνθρωπο να γνωρίζει που και πότε να σταματήσει αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε φροντίσει να θέσουμε τα όρια μας. Αποτέλεσμα: O «Θυμός» ο οποίος άλλοτε παραμένει και συσσωρεύεται εσωτερικά και ξεσπά με την εκδήλωση κάποιας νόσου και άλλοτε εκφράζεται λεκτικά με άγνωστες  συνέπειες ανάλογα με την ένταση και τον τρόπο έκφρασης.

  • Ένδειξη αγάπης για τον εαυτό μας.

Καθημερινή έκφραση «Μα αγαπώ τον εαυτό μου..».

Δηλώνουμε με μεγάλη ευκολία ότι  «Αγαπάμε τον εαυτό μας» χωρίς  όμως να λειτουργούμε ανάλογα. Πόσο ποιοτικό χρόνο του αφιερώνουμε καθημερινά για την χαλάρωσή του, την άσκησή του, την εκπαίδευσή του, την εξέλιξη του όταν το μόνο που κάνουμε είναι να τρέχουμε χωρίς όρια και πολλές φορές για λόγους που θα μπορούσαν να εκλείψουν.  Με τι αποθέματα ενέργειας ,χαράς και αγάπης θα συμπεριφερθούμε  στους δικούς μας ανθρώπους όταν δεν φροντίζουμε να οριοθετούμαστε εσωτερικά ώστε  να έχουμε ισορροπία και γαλήνη μέσα μας για  να εναρμονιστούμε μαζί τους.

  • Περιορισμός του άγχους.
Καθημερινή έκφραση «Αχ.. χίλια συγνώμη.. το ξέχασα..» Όλοι καταδιωκόμαστε καθημερινά από το τέρας που ονομάζεται «Άγχος». Ένας από τους πολλαπλούς παράγοντες που το προκαλούν είναι ή έλλειψη σαφών ορίων. Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με καταστάσεις τύπου « το έστειλες το  mail στον…» « ‘Όχι δεν πρόλαβα…», «πήγες στον…» «Ωχ αμάν είχα τόσα άλλα πράγματα να κάνω που μου διέφυγε εντελώς…» .Έχουμε αναρωτηθεί αν όλα αυτά που ΔΕΝ κάναμε ήταν στις δικές μας αρμοδιότητες η αν προσφερόμεθα συνεχώς να αναλαμβάνουμε νέα καθήκοντα χωρίς να θέτουμε όρια με αποτέλεσμα να ακολουθούν καθημερινές Συγνώμες και Ενοχές.

Ο σημερινός άνθρωπος καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλές προκλήσεις κατά την διάρκεια της κάθε ημέρας, προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές . Η απουσία εσωτερικών ορίων  συναισθηματικών, σωματικών, πνευματικών οδηγεί σταδιακά σε κατάρρευση και πλήρη αποξένωση από την ίδια μας την ταυτότητα. Αποτέλεσμα αυτού η μη παραγωγική συμπεριφορά η οποία συνήθως καθοδηγείται από τους άλλους λόγω έλλειψης αυτεπίγνωσης και ελλειπούς γνώσης της δυναμικής μας.

Ας πάψουμε λοιπόν να κατηγορούμε τους άλλους για παραβίαση ορίων και ας γίνουμε πρώτα εμείς γνώστες του εαυτού μας ώστε με επιμονή και σθένος να το εκφράσουμε και να το στηρίξουμε.

Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει όμως στο να βάλουμε το όρια μας;

To be continued…